Louvois

Vélizy-Villacoublay, France

The Tilia building, which is in line with the forest and the new developments initiated by the city, stands out from the large neighbouring housing complexes by offering a more intimate scale to the Louvois district. Without defining a clear contour, the balconies with their soft shapes and different thicknesses make it possible to define living spaces in addition to the standard interior spaces. The presence of cleverly designed railings in concert with the planters and climbing plants will allow one to enjoy a space that is both protected from vis-à-vis by the vegetation, and at the same time pleasant to live in without feeling suffocated. The stone facades in light and warm colours bring luminosity and comfort to the whole.

Finished

Client — Woodeum
Architect — Nicolas Laisné Architectes, DREAM
Project manager — Marta Alpuim
Team — Nicolas Henry, Marie Pontnau
Landscape — Now Here Studio
Wood structure — Sylva Conseil
Concrete structure — I+A Laboratoires des Structures
Fluids — Bet Capet
Economics — Vanguard
Acoustics — Aïda Acoustique
Photographer — Cyrille Weiner Budget — 4,9 MEx-TaxHT
Surface — 1 960 Sqm
Environmental approach— BBCA niveau Performance, RT 2012
Status —Completed in January 2022