Sheds of Cauderan

Bordeaux, France

Located at the entrance of the city of Bordeaux, the hangars renovation project constitutes the figurehead of a refurbishment project which respects and enhances the existing.

 

Beyond their identity value, the hangars must, in order to succeed in their transformation, preserve their integrity and merge with the new architectural ensemble.

 

The project is divided into two parallel grids spaced by a pedestrian walkway where vegetation, metal frameworks, gangways, balconies, etc. interact.

 

The buildings are placed between the existing facades. In order to preserve these structures as much as possible, we have only raised one of the side frames by three metres and extended it to the north (West Wing).
This extension thus creates a real appeal from the street. It frames the animated square on the ground floor of an extension.

Finished

Client — Pichet Promotion
Architect — Nicolas Laisné Architectes, DREAM
Project manager — Benjamin Exbrayat, Vânia Leandro
Team — Claire Parrotin, Mari-Aglaé Boukouvalas, Hugo Chevassus
Engineering — Ecotech
Bim manager — Monokrom (Bim niveau 2)
Cost — 4,8 M€ ex. tax.
Surface — 3 858 sqm
Environmental approach — H&E
Status — Completed in 2020